El passat 8 de Febrer vam celebrar el dia de la internet segura a través d’una nova sessió d’Aprenentatge i Servei (APS) sobre la seguretat a les xarxes. Hi van participar vàries persones beneficiàries del programa Reincorpora de la Fundació La Caixa que desenvolupa Insercoop.
L’esdeveniment va tenir lloc al centre Torre Barrina de L´Hospitalet de Ll. I es va realitzar en col·laboració amb el Punt Òmnia de la Fundació Akwaba.
La trobada s’ha repetit un any més, degut al interès i a la necessitat de tenir informació sobre aquest tema per part del col·lectiu de les persones de la tercera edat, que són les assistents principals en aquestes jornades. La finalitat ha estat explicar els riscos de navegar per internet, així com facilitar les eines per tal que els puguin identificar i combatre.
Es van tractar tres temes: la suplantació d’identitat, el phishing i les fakes news, i cada una de les persones participants en va presentar i explicar un.
La sessió es va iniciar amb l’exposició del phishing, que és una tècnica de la ciberlinqüència que fa servir el frau, l’engany i l’estafa per tal d’aconseguir informació confidencial, com per exemple, dades bancàries o contrasenyes. Posteriorment, es va parlar de la suplantació d’identitat, que consisteix en fer-se passar per un altra persona o organització. I per últim, es va tractar el tema de les fakes news, que són aquelles notícies falses que es donen a través de les xarxes socials amb l’objectiu d’augmentar l’audiència o de criminalitzar determinats moviments o col·lectius.
Els temes que van despertar més interès van ser el phishing i la suplantació d´identitat. Durant la sessió, les persones assistents van exposar dubtes, preguntes i experiències. També van expressar la seva preocupació, en relació a rebre trucades en les que se les demana les seves dades i van comentar que a vegades se les fa difícil detectar si es tracta d’un engany. També es va comentar que és molt habitual rebre trucades promocionals o de companyies de serveis. En aquest sentit, els beneficiaris que hi participaven van presentar una aplicació que permet identificar els números de telèfon ocults, així com el codi que s’ha de marcar quan el que truca vol amagar-lo. Al final de la sessió van ajudar a les persones assistents a fer servir aquests mètodes a través dels seus telèfons.