Amb motiu de la diada internacional de les dones treballadores, 8 de març de 2022, les tècniques del projecte Més Feina vam programar una sèrie d’activitats per a sensibilitzar, reflexionar i mobilitzar les dones entorn a la defensa dels seus drets i la millora de les seves condicions de vida.
En un primer moment vam facilitar un taller de sensibilització social en el que vam tractar com les desigualtats de gènere ens afecten al que es reconeix socialment com a treball. Així vam repassar com encara estan vigents els rols i estereotips de gènere i com aquests afecten a l’hora de distribuir els treballs entre els sexes i quina consideració i reconeixement tenen formalment: contractes de treball, drets derivats del treball formal, reputació i status social, per exemple. Vam repassar alguns episodis rellevants en la lluita pels drets de les dones i vam convidar-les a sumar-se a les diferents manifestacions, actes i commemoracions.
Seguidament vam apostar per fer un pas més enllà de les activitats de sensibilització social i de gènere pròpies del 8 de març (imprescindibles, per descomptat!) i ens vam proposar a apropar les dones a les associacions, entitats i serveis del territori que treballen per la millora de vida de els dones.
El passat 24 de març les dones del projecte vam visitar el CAID (Centre d’Atenció i Informació a la Dona) i vam poder conèixer el servei i les diferents activitats que s’organitzen. Durant la sessió informativa ens van explicar com poder accedir al servei, quin tipus d’atenció poden rebre es dones (atenció psicològica individual, grups terapèutics, assessorament jurídic i assessorament de tipus social en relació a prestacions, serveis i d’altres especialitzats en atenció a la dona). També es va posar l’accent en les diferents violències que poden rebre les dones i els seus fills/es en cas que n’hi hagin.
En aquesta mateixa línia, el 31 de març vam visitar l’entitat Mujeres Pa’lante, una entitat situada a L’Hospitalet de Llobregat orientada a la creació de xarxes de solidaritat entre dones de diferents nacionalitats i la promoció de l’apoderament i l’autonomia personals.
Un cop allà ens va rebre la persona encarregada de les primeres acollides de les dones que arriben a l’entitat, ens va mostrar el local i ens va donar a conèixer les activitats que realitzen. Va ser en aquest moment que algunes de les dones van aprofitar per inscriure’s a algun dels tallers en actiu.
Com a valor afegit d’aquestes sessions ens satisfà haver contribuït a la millora de la informació i l’arrelament de les dones al territori i a diferent recursos existents i que sovint no són tant conegut per la ciutadania. És el cas de tot l’assessorament psicològic i jurídic especialitzat que s’ofereixen, sinó també les activitats l’experimentació en altres àrees com la creativitat, la socialització o la participació en activitats no estrictament laborals i que poden jugar un paper no menys important per a sostenir processos personals, com ara el procés de recerca activa de feina.